Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΕΡΑΣ

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου "Το μυστικό της γαλέρας " του Παναγιώτη Δημητρόπουλου.

Διπλή η χαρά μας γιατί τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα συγγραφέα σε μια δράση φιλαναγνωσίας αλλά και γιατί μέσα από την παρουσίαση και τις πωλήσεις των βιβλίων ένα μέρος των χρημάτων θα πάει για φιλανθρωπικό σκοπό στο Σύλλογο Λάμψη .
Το βιβλίο έγινε αφορμή να μεταμορφωθεί το σχολείο μας σε γαλέρα και όλοι μας σε μια στιγμή να γίνουμε πειρατές ...αλλά με αρχές που όπως λέει και το τραγούδι μας :
Πειρατές δυνατοί τόσο διαφορετικοί
δε σκοτώνουν και δεν κλέβουν 
μόνο τραγουδούν πολύ...

Μα τι πειρατές θα είμαστε αν δεν έχουμε έναν χάρτη που θα μας οδηγήσει στο θησαυρό;
Οι πειρατές και των δυο τμημάτων επιδόθηκαν σε δημιουργούς κατατοπιστικών χαρτών.
Πρώτα όμως έπρεπε να αποκτήσουμε τη δική μας σημαία και όνομα.

Αλλά αφού ο καθένας είχε διαφορετική άποψη λύθηκε η διαφωνία και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκε να έχει η σημαία κόκκινο χρώμα και ένα σπαθί στη μέση.
Όσο για το όνομα αρπάξαμε την ευκαιρία και παίξαμε με τις πρώτες συλλαβές των ονομάτων τους.Μετά από αρκετές δοκιμές τα παιδιά κατέληξαν να χρησιμοποιήσουν το ΚΑ της Κατερίνας, το ΒΑ του Βασίλη  και το ΝΕ του Νεκτάριου για να δημιουργήσουν την παράξενη λέξη ΚΑΒΑΝΕ.

Και μια σειρά από παράξενα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν στη γαλέρα Καβανέ με τους μονομάτες πειρατές και πειρατίνες!

Το ταξίδι ξεκίνησε αλλά η γαλέρα προσάραξε σε ένα νησί που σύμφωνα με το χάρτη μέσα στο βουνό με τη νεκροκεφαλή τα παιδιά θα βρουν τα υλικά για να  φτιάξουν τα καπέλα τους.Κόκκινα και μπλε για να χωριστούν στην παρουσίαση σε δυο ομάδες με βάση το χρώμα τους.
Αλλά εκεί βρήκαν και σπαθιά με κοφτερές λεπίδες ... Θα τους χρειαστούν αν συναντήσουν στο δρόμο τους κανένα φοβερό θηρίο!!!
Στο μεταξύ μια άλλη συνεργατική δράση ξεκίνησε με τους φίλους μας στο Etwinning. Φανταζόμαστε και φτιάχνουμε ένα παράξενο δέντρο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά.

Πριν καλά καλά μάθουμε το τραγούδι για την παρουσίαση τα παιδιά συνάντησαν σε αυτό το νησί το παράξενο δέντρο.Και η φαντασία μας πήρε φωτιά και οι ιδέες έπεφταν βροχή.Ο κορμός αυτού του δέντρου είναι λεπτός με πράσινους κύκλους που είναι μέσα κόκκινοι!Έχουν κλαδιά σαν ομπρέλα και αντί για φύλλα πορτοκαλί τρίχες.Φυσικά το ζωγράφισαν για να δούμε πώς στο καλό θα γίνουν αυτές οι πορτοκαλί τρίχες.



Αμέσως μετά σηκώσαμε τα μανίκια να πιάσουμε δουλειά.Eίχαμε ένα μακρύ ρολό βοηθήσαμε με τους πράσινους κύκλους που γέμισαν με κόκκινο χρώμα.Η φράση κλαδιά σαν ομπρέλα μας έδωσε την ιδέα να πάρουμε μια ομπρέλα. Όσο για τις τρίχες κόψαμε λωρίδες από πορτοκαλί γκοφρέ και τις δημιουργήσαμε.Του δώσαμε και όνομα. Είναι το δέντρο:" Γιοχοχό"
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δράσεων, μας έρχεται προσφορά μια τσάντα με μπανάνες Dole τις οποίες μοιράσαμε στα παιδιά αφού τις μεταμορφώσαμε σε πειρατές.Ήταν μια ιδέα που είδαμε στο Pinterest και μας άρεσε.
Αφού μάθαμε καλά το τραγούδι ξανοιχτήκαμε με τη γαλέρα ξανά στο πέλαγος και συναντήσαμε τις γοργόνες.Ευκαιρία να διαβάσουμε ένα κλασικό παραμύθι "Πίτερ Παν" που μιλάει για ένα αγόρι που δε θέλει να μεγαλώσει ποτέ αλλά και για πειρατές ...Και έφτασε η ώρα να πάμε στο ξενοδοχείο Hydrama  για να επιδείξουμε το ταλέντο μας στην πειρατεία!
Τα πιο ήσυχα παιδιά έτοιμα για όλα...
Η στιγμή που  περιμένανε να τραγουδήσουν με όλη την ψυχή τους για το συγγραφέα που έγινε αφορμή να γίνουν πειρατές και να το διασκεδάσουν!


Τα παιδιά αφού χάρισαν το δικό τους βιβλίο με ζωγραφιές στον κύριο Δημητρόπουλο πήραν μέρος στο κυνήγι του θησαυρού.

Και το ταξίδι συνεχίστηκε με παιχνίδια πολλά.
Παζλ

Σειροθετήσεις από το μεγάλο στο μικρό και αντίστροφα.
Τρίλιζα
Την ακροστιχίδα του ΠΕΙΡΑΤΗ
Φτάσαμε στον αριθμό 5

Χρωματίσαμε τις παλάμες μας και φτιάξαμε τους 
 πειρατές μας.


 Κάποια στιγμή και σύμφωνα με τον χάρτη συναντήσαμε φοβερά και τρομερά τέρατα! Μας είχαν αφήσει ένα μηνυμα σε μπουκάλι.
"Από τη χώρα μας για να σας αφήσουμε να φύγετε 
και από τα κοφτερά μας δόντια να ξεφύγετε
πρέπει να γίνεται όμορφοι σαν κι εμάς
να αφήσετε τις παραξενιές με μιας.
Τον τρόπο να βρείτε σας αφήνουμε
μα αν δεν τα καταφέρετε
 στον πάτο του βυθού
μαζί μας θα σας πάρουμε..... "
Και η λύση ήταν μία.Να κάνουν μάσκες τεράτων για να τους μοιάσουν και να τους ξεγελάσουν. Τι λέτε; Τα κατάφεραν;

 




Για την καθαρά Δευτέρα κάναμε τους χαρτοπαπαγάλους μας γιατί κάθε σοβαρός πειρατής έχει το δικό του παπαγάλο!

Και αφού γλεντήσαμε στο μασκέ πάρτι με όλα τα αποκριάτικα έθιμα ...
και κεραστήκαμε από  λιχουδιές των μαμάδων μας...



Οι περιπέτειες με τους πειρατές έλαβαν τέλος ! Ένας γλυκός θησαυρός μοιράστηκε από μικρά χεράκια σε όλους τους συντρόφους της γαλέρας.
Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται... Πάντα στη δύση μιας διαδρομής ένας θησαυρός είναι καλά κρυμμένος.Και εμείς τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Δράμας έχουμε πολλούς ακόμα να ανακαλύψουμε!
Καλή Σαρακοστή!!!













1 σχόλιο :