Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣ!

Το πρωί της Τρίτης οι μικροί μας μαθητές βρέθηκαν μπροστά στη στολισμένη πόρτα του νηπιαγωγείου.

Από 1η Δεκεμβρίου το νηπιαγωγείο μας έγινε τρενάκι και όλοι εμείς  επιβάτες με προορισμό ... το Βόρειο Πόλο φυσικά!Ανοίγοντας λοιπόν την πόρτα είδαν μπροστά τους δυο βελάκια.
...μια πινακίδα....
και γραμμές τρένου...


Αυτό όμως που τους έκλεψε την εντύπωση ήταν φυσικά το τρένο!!!!
Και η ιστορία έχει ως εξής.Ο Άι Βασίλης  μας έστειλε ένα γράμμα.Τα παιδιά το ανακάλυψαν πάνω στο τρενάκι.
Με το γράμμα αυτό προσκαλεί τα παιδιά να τον επισκεφτούν στο Βόρειο Πόλο χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσο το πολικό εξπρές. Φυσικά τα παιδιά θέλουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι παρόλο που ο Άγιος τους τονίζει ότι το ταξίδι θα είναι δύσκολο και ότι κάθε μέρα θα πρέπει να εκτελούν τις αποστολές που θα τους αναθέτει.Βρήκαμε ότι αυτός είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα Χριστούγεννα εισάγοντας παράλληλα έννοιες γραφής και ανάγνωσης , μαθηματικών , εικαστικών, μελέτης περιβάλλοντος. Την ωραία αυτή ιδέα την εμπνευστήκαμε από εδώ. 
Η πρώτη αποστολή μας περίμενε στις γραμμές του τρένου και ο Άι Βασίλης ζήτησε από τα παιδιά να κάνουν ημερολόγιο μέτρησης των ημερών μέχρι τα Χριστούγεννα...
Υπενθύμισε στα  παιδιά ότι πρέπει να φροντίσουν το εισιτήριό τους και ήταν αυτό μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα τρένα , τα παλιά και τα σύγχρονα,τον οδηγό το σταθμάρχη και τον ελεγκτή, τις έννοιες αναχώρηση και προορισμός. Προσπάθησαν να συμπληρώσουν μόνοι τους τα στοιχεία τους  στα εισιτήρια και συμφωνήσαμε στο σενάριο της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας με βάση τις επιθυμίες των παιδιών για τους ρόλους που θέλουν να παίξουν.
Έγιναν σεβαστές όλες οι επιθυμίες και όπου υπήρχαν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι για έναν ρόλο η επιλογή έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες , δηλαδή τα υπόλοιπα παιδιά ψήφισαν την επιλογή τους. Με αυτόν τον τρόπο όλοι είναι ευχαριστημένοι και οι προετοιμασίες για τη γιορτή γίνονται με περισσότερο κέφι και διάθεση.  Στη δεύτερη αποστολή ο Άγιος ζήτησε από τα παιδιά να συμπληρώσουν μια ακροστιχίδα με τη λέξη Πολικό Εξπρές.
Αλλά και να σχηματίσουν ένα τρενάκι με τα γεωμετρικά σχήματα που μάθανε. Μια καλή ευκαιρία για επανάληψη των σχημάτων (τετράγωνο, ορθογώνιο, κύκλος και τρίγωνο).Τα παιδιά δημιούργησαν καταπληκτικά σχέδια.

Η σημερινή και τρίτη ημέρα του Δεκεμβρίου είναι παραμονή της Αγία Βαρβάρας που είναι πολιούχος της Δράμας. Όλα τα παιδάκια ξέρουν ότι τέτοια μέρα κάνουν και ρίχνουν καραβάκια στη λίμνη που έχει το όνομά της. "Γιατί όμως υπάρχει αυτό το έθιμο" ρώτησε να μάθει ο Άγιος Βασίλης και μαζί με αυτόν μάθανε και τα παιδιά για την ζωή της Αγίας Βαρβάρας και για το παλιό εκκλησάκι που είναι βυθισμένο στα νερά της και έτσι γλίτωσε από τα χέρια των τούρκων που ήθελαν να το γκρεμίσουν και στη θέση του να κάνουν ένα τζαμί.Το δικό μας καραβάκι για φέτος είναι οικολογικό φτιαγμένο από φελλούς και ξυλάκια.Τα παιδιά διακόσμησαν με φαντασία το πανάκι του καραβιού τους.
Για να είμαστε επίκαιροι  γευτήκαμε τη συνταγή από το νηπιαγωγείο της Προσοτσάνης τα "Βάρβαρα " που μας τα ετοίμασε η μαμά του Ανδρέα, η κυρία Μαρία και την ευχαριστούμε πολύ!
Σήμερα όμως είναι και παγκόσμια μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες και με αφορμή αυτό το βίντεο...



συζητήσαμε με τα παιδιά για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός μας. 
Με την ευκαιρία της αυριανής αργίας είπαμε να δώσουμε μια ωραία συνέχεια στη σημερινή μέρα και ο Άγιος Βασίλης έδωσε μια ακόμα πρόσκληση στα παιδιά.
Έτσι λοιπόν εμφανιστήκαμε στο σχολείο μας το απόγευμα με πιτζάμες και παρακολουθήσαμε την ταινία "το πολικό εξπρές".
Τα παιδιά τσάκισαν "κουβάδες" με ποπ κορν.
Στο διάλειμμα σερβιρίστηκε ζεστό ρόφημα σοκολάτας.
Με αγκαλιές και πολλά χάδια κλείσαμε την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη!
Χρόνια πολλά!Και του χρόνου!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου