Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΕΙΡΗΝΗ 1

   Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης στις 21μ Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε το πρόγραμμα των αξιών στο νηπιαγωγείο μας με δειλά βηματάκια.
   Με τις υπέροχες απαντήσεις των παιδιών στην ερώτηση τι είναι ειρήνη:
-Να μη χτυπάμε .
-Να μην έχουμε πόλεμο.
-Να μας αγαπάνε
-Να παίζουμε, να έχουμε παιχνίδια
-Να έχουμε φίλους
-Να μην αρρωσταίνουμε 
Φανταστήκαμε έναν κόσμο ειρηνικό και του δώσαμε χρώματα και σχήματα σε χαρτί του μέτρου έξω στην αυλή δουλεύοντας με τα δάχτυλα και τις παλάμες μας.


Διαβάσαμε την ιστορία των αστεριών και προσπαθήσαμε να  νιώσουμε την γαλήνη τους χαλαρώνοντας το σώμα ξαπλωμένοι ήσυχα .Ο καθένας από εμάς προσπάθησε να κάνει το δικό του φως να λάμψει.
Γίναμε στα αλήθεια τα ειρηνικά αστεράκια της τάξης μας.

Φτιάξαμε τις κούκλες μας και παίξαμε με  αυτές στο κουκλοθέατρο ανά δύο παιδάκια.Πλησίαζαν, συστήνονταν και παίζανε το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Γνωρίσαμε το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης.
Το φτιάξαμε με το σώμα μας.
Διαβάζοντας την ειρήνη του Αριστοφάνη ανακαλύψαμε και άλλα σύμβολα από την εικονογράφηση του βιβλίου.Το κλαδί και στεφάνι ελιάς και το περιστέρι.Μπορεί η ειρήνη να είναι ένα όμορφο κορίτσι όπως στο παραμύθι.Τα περισσότερα κοριτσάκια μας το διάλεξαν ως σύμβολο, όμως είχαμε και μια πρωτότυπη ιδέα. Το σύμβολο ειρήνης για το Ράλλη είναι ένα βιβλίο.Τι ωραίος τρόπος να νιώσουμε τη γαλήνη μέσα μας ! Όπως καταλαβαίνετε η γωνιά της βιβλιοθήκης μπήκε σε λειτουργία και ο Ανδρέας έκανε μια άλλη πρόταση.Τα περιστεράκια που φτιάξαμε να στολίσουν τη γωνιά της βιβλιοθήκης.Τα παιδάκια μας εκφράζουν τις ωραίες ιδέες,δε μένει λοιπόν σε εμάς άλλη δουλειά παρά να τις πραγματοποιήσουμε.

Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία της γωνιάς ως γωνιά ηρεμίας και γαλήνης.
Ακούσαμε το τραγούδι "χέρια σαν κι αυτά" από τους Locomondo και προσπαθήσαμε να το δραματοποιήσουμε.
Και επειδή οι συγκρούσεις δε σταματάνε από τη μια στιγμή στην άλλη καθημερινά επιμένουμε στην επίλυσή τους ακολουθώντας τρία βήματα της χελώνας.
Σταματώ , μετρώ και σκέφτομαι αυτά που θα συζητήσω.(Τι νιώθω,τι δε μου αρέσει, τι μπορεί να γίνει,ποια είναι η λύση).
Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, γι΄αυτό συνεχίζουμε...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου